Skip to content

ICAK på finansloven

Her på ICAK er vi ubeskriveligt glade over at være nævnt i en nyhed udsendt fra Sundhedsministeriet 4. april 2019.  ICAK er nemlig blandt de 9 forskellige sundhedsindsatser, der de næste fire år bliver tilgodeset fra den sundhedspulje som regeringen og Dansk Folkeparti har afsat til sundhedsindsatser.

InformationsCenter for Alternativ Kræftbehandling (ICAK): 2 mio. kr. 
Der afsættes i alt 2 mio. kr. i perioden 2019-2022 til ICAK, der en selvejende institution, som indtil 2019 er blevet støttet af Region Midtjylland. Centret har som mål at understøtte, at alle patienter selv har ret til at bestemme, hvilken form for behandling de vil benytte sig af. Selvom centret fortrinsvis tilbyder information og rådgivning til borgere i Region Midtjylland, kan kræftramte og pårørende fra hele landet benytte sig af centrets tilbud.

Berit Wheler fra ICAK betegner informationscentrets funktion som mere højaktuel end nogensinde tidligere: “Kræftramte er i dag helt alene i cyberspace, hvor det er svært at skelne mellem fup og fakta. Alvorligt syge mennesker har brug for professionel og uvildig hjælp til at sortere og brug for den dialog og nærhed, de får i en samtale med en sundhedsfagligt uddannet. Det er det, de får i ICAK, som er et unikt sted med frivillige rådgivere, fortrinsvis sygeplejersker, som giver kræftpatienter mulighed for at få svar på deres mange spørgsmål om alternativ og komplementær kræftbehandling”, siger Berit Wheler.

Liselott Blixt, formand for Folketingets Sundhedsudvalg og sundhedsordfører for Dansk Folkeparti glæder sig over, at dette vigtige arbejde nu kan blive udbygget yderligere: “I Dansk Folkeparti har vi altid haft fokus på at skaffe viden om flere tilgange til behandling af sygdomme end de konventionelle, og flere behandlingsmetoder, som tidligere blev betegnet som alternative, er nu integreret i den almindelige behandling. ICAK har mange års erfaring med komplementær og alternativ behandling og baserer sit arbejde på et bredt netværk af patienter, pårørende og professionelle fra sundhedsområdet”, siger Liselott Blixt.

I pressemeddelelsen fra Sundhedsministeriet kalder sundhedsminister Ellen Trane Nørby det glædeligt, at de mange initiativer nu får et økonomisk løft. “Det er glædeligt, at vi nu sammen med Dansk Folkeparti kan være med til at gøre en forskel for nogle af de patientgrupper, som ikke altid råber højest, men som også har behov for en bedre hjælp. Derfor styrker vi indsatsen på epilipsiområdet, indsatsen for parkinsonpatienter, mennesker med stor overvægt og for stofbrugere. Vi støtter samtidig en række projekter, der tager hånd om særligt udsatte grupper som eksempelvis kræftpatienter og børn med alvorlige og kroniske sygdomme,” siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby. 

Sundhedsordfører for Dansk Folkepartis Liselott Blixt siger: “For mig har det gennem mange år haft høj prioritet at lytte til de patientgrupper, som ofte bliver overset, når sundhedsvæsenet er til behandling i den offentlige debat. Derfor glæder det mig, at Dansk Folkeparti har fået afsat disse penge på finansloven. Der er tale om grupper, som ikke har store og velsmurte brancheorganisationer med masser af penge til at gøre opmærksom på sig selv, og derfor bliver de glemt af mange. Med disse sundhedsindsatser når vi præcis nogle af de grupper, som ikke har gjort noget stort væsen af sig, men hvor patienterne har samme krav på hjælp som alle andre. Derfor er det helt nødvendige penge, som Dansk Folkeparti her har fået afsat.”   

Dansk Folkeparti tog i 2018 initiativ til sundhedspuljen for at løfte en lang række initiativer inden for sundhedsområdet, og nu er der altså fordelt 92 mio over fire år til 9 sundhedsindsatser. ICAK får 2 mio af disse de næste fire år.

Læs hele pressemeddelelsen fra Sundhedsministeriet her: http://sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Sundhedspolitik/2019/April/92-mio-kr-fordeles-til-sundhedsindsatser.aspx







Genanvendelse af medicin, medicin mod andre sygdomme kan måske behandle kræft

Har du kræft findes der flere muligheder med drug repurposing, oversat til dansk: genanvendelse af medicin. For lægevidenskaben er drug repurposing er et velkendt fænomen. Det handler kort og godt om, at medicin udviklet til at behandle en sygdom har potentiale til at behandle andre sygdomme, også kræft. Et godt sted at få et overblik over drug repurposing i forhold til kræft kan du finde ved at klikke på dette link:
https://www.anticancerfund.org/en/drug-repurposing
Siden er på engelsk, så sørg for at have en der forstår engelsk ved din side, som kan hjælpe med at forklare hvad det går ud på. Finder du et middel du kunne tænke dig at forsøge, er det dog ikke sikkert du kan finde en læge som vil udskrive midlet.
Anticancer fund er ikke bare en ligegyldig lille institution, du kan læse her hvem de er ved at følge dette link:
https://www.anticancerfund.org/en/about-us

Vil du have mere baggrundsviden om genanvendelse af medicin er der en fin artikel hvis du klikker på dette link: https://videnskab.dk/krop-sundhed/gamle-laegemidler-kan-behandle-nye-sygdomme

En anden super fin artikel om emnet finde du ved at følge dette link: https://videnskab.dk/krop-sundhed/repurposing-gammel-medicin-kan-behandle-flere-nye-sygdomme-i-fremtiden

Kræftens Bekæmpelse finder fænomenet så interessant at de også forsker i drug repurposing. Det kan du læse om her: https://www.cancer.dk/nyheder/forskere-jagter-medicin-til-genbrug-mod-kraeft/





Dit livsvigtige endocannabinoide system i din krop

-det endocannabinoide system, for dummies

Har du kræft?
Så er du måske stødt på at cannabis har potentiale som medicin i en menneskekrop. Det har det fordi vi alle er udstyret med et endocannabinoidt system fra fødslen. 

ET HVAD FOR ET???
Undskyld, vi ved det! Ordet endocannabinoid er ikke særlig mundret, og “det endocannabinoide system” er lige så kompliceret at forklare som det ligger skidt for tungebåndet, men gør dig alligevel umage for at lære ordet for systemet er et livsvigtigt biofysiologisk system i din krop!

I den korte version går systemet ud på:
-at holde dig sund og rask.
Og lige præcis derfor gør det endocannabinoinde system cannabisplanten interessant. Fællesnævneren er nogle stoffer i planten og din krop, der ligner hinanden og derfor giver planten stort potentiale som medicin.  
Vil du høre om det store potentiale klik her: https://www.icak.dk/morgenluft-for-medicinsk-cannabis/

Forstå systemet med EN artikel
Det endocannabinoide system er som nævnt en kompliceret sag. En kvinde er dog lykkedes med at skrive en for alle forståelig artikel om det komplicerede system.
Sinikka Kvamme, psykolog, p.hd. studerende har gravet sig gennem et stort antal videnskabelige artikler for at forklare det for dig, så det oven i købet er underholdende læsning. https://pure.au.dk/portal/files/180000198/Den_usandsynlige_opdagelse_af_det_endocannabinoide_system_hjernens_dimmer_switch._Stof_29.pdf

Læger mangler viden om det
Har du sat dig ind i det endocannbinoide system, er der stor sandsynlighed for at du ved mere end din egen læge. Men din læge er lovligt undskyldt. For selv om det endocannabinoide system er velbeskrevet gennem mere end 50 års forskning, bliver der desværre ikke undervist i dette vigtige biofysiologiske system på lægestudiet. Det er en af grundene til at det stadig er op ad bakke at få en recept her på fjerde år i forsøgsordningen for Medicinsk Cannabis, også selv om du er i målgruppen for forsøgsordningen. Vil du vide, hvorfor de fire første år med forsøgsordningen har været en svær sag for både læger og patienter, kan du finde en interessant artikel her: https://www.icak.dk/medicinsk-cannabis-derfor-fik-du-ikke-recept-hos-laegen-under-forsoegsordningen/

 

 

 

Morgenluft for medicinsk cannabis, find vej til en gratis musthave podcast

  • en musthave GRATIS podcast

Har du kræft, er cannabis noget du med næsten garanti vil høre om på et tidspunkt i dit sygdomsforløb. Vil du have gratis, let forståelig og videnskabelig viden om emnet, så brug 41 minutter på Weekendavisens gratis podcast: 
”Morgenluft for medicinsk cannabis” klik her hvis du vil direkte til podcasten
Og uanset om du er syg eller ej, så er der en afgørende grund til at sætte sig ind i stoffet:
-DIT endocannabinoide system. 
Du er nemlig udstyret med dette smarte biofysiologiske system fra fødslen! Måden det virker på, er en ret nørdet slags kommunikation mellem celler. Systemet er lige så kompliceret at forklare som ordet er besværligt, men i den korte version går det ud på:
-at holde dig sund og rask.     Få forklaret det endocannabinoide system klik her: Dit livsvigtige endocannabinoide system i din krop

Hvad har det endocannabinoide system med cannabis at gøre?
Det endocannabinoide system arbejder med nogle stoffer der dannes i vores celler, og til forveksling ligner nogle af de stoffer der findes i cannabisplanten. Derfor er der potentiale til lægemidler i cannabisplanten, de skal “bare lige” findes og dokumenteres med ordentlig videnskab, og det arbejder forskere over hele verden på. Det hele har “bare“ været “lidt” forsinket af at det har været ulovligt at forske i.

Fakta om cannabis med podcasten 
Du kan blive klogere på forskningen og medicinsk cannabis med den gratis podcast: “Morgenluft for medicinsk cannabis.”
Hovedpersonen i podcasten Peter Leutscher er professor, infektionslæge og leder af Center for Klinisk Forskning ved Aalborg Universitet, men på trods af de fine titler bevæger han sig heldigvis i øjenhøjde med os andre, så enhver kan følge med i dette komplicerede stof. 
Det bliver ikke mere enkelt, hvis du vil opdateres på dette vigtige emne.
”Morgenluft for medicinsk cannabis?” er GRATIS på Weekendavisen 
Du finder podcasten her:
Morgenluft for medicinsk cannabis

 

Medicinsk cannabis, derfor fik du ikke recept hos lægen under forsøgsordningen

professor i hård kritik af lægemiddelstyrelsen i Sundhedspolitisk Tidsskrift.

En enkelt medarbejder er hvad lægemiddelstyrelsen i 2017 satte på opgaven: ”at udarbejde en vejledning til lægerne vedrørende recept på medicinsk cannabis.” En vejledning der er mangelfuld som værktøj, hvis en læge vil hjælpe en patient med recept, og en vejledning der i øvrigt ikke er opdateret, siden den blev udarbejdet i 2017.
Ovenstående kan du læse i Sundhedspolitisk Tidsskrift, hvor professor Peter Leutscher langer ud efter lægemiddelstyrelsen over det manglende engagement i deres arbejde med forsøgsordningen.
Peter Leutscher har velbegrundede argumenter for, at det mangelfulde engagement fra lægemiddelstyrelsen, er skyld i at fire år med forsøgeordningen aldrig er nået ud til patienterne, som med ordningen ellers skulle skånes mod det kriminelle marked.
Peter Leutscher kalder lægemiddelstyrelsens manglende engagement respektløst, hvilket får lov at stå alene da lægemiddelstyrelsen har ikke ønsket at stille op med svar på tiltale.

Artiklen er værd at læse, da den giver et grundigt indblik i hvorfor forsøgsordningen er gået skævt og hvorfor det er vigtigt at fortsætte forsøgsordningen, i en mere patientvenlig udgave og med forstærket indsats fra lægemiddelstyrelsen.

Læs artiklen her: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/4847-professor-i-hard-kritik-af-laegemiddelstyrelsen-respektlos-og-mundlam.html

 

 

Det Kærlige Måltid, gratis sund mad for kræftramte

“Det Kærlige Måltid.” Har du kræft, kan du være så heldig at få leveret GRATIS sund mad. Sund og nærende kost er vigtig for alle. Men for en krop der er ramt af kræft er sund kost en vigtig medspiller, når kroppen skal hele. Paradokset er, at for kræftramte risikerer den sunde mad at få svag prioritering, fordi livet som kræftramt er travlhed i en krop drænet af de hårde behandlinger mod kræftcellerne. Travlhed fordi der skal bruges tid på behandlinger, opfølgende samtaler, kontroller, møder med alverdens kommunale instanser, osv osv.
“Det Kærlige Måltid” er startet i 2019 i Århus. Jeg råber hurra for denne helt unikke idé, som jeg håber vil brede sig til hele landet.

Find “Det Kærlige Måltid” ved at klikke på dette link: https://detkaerligemaaltid.dk/modtagmaaltider/

Gratis medicinsk cannabis for terminalpatienter

Nu er medicinsk cannabis udskrevet efter den nye ordning fra 2018 gratis for termialt syge patienter og det med tilbagevirkende kraft. De penge du selv har lagt ud i 2018 som terminalpatient, får du altså retur.

klik her hvis du vil læse nyheden på sundhedsministeriets hjemmeside

Lægeordineret medicinsk cannabis udskrevet efter den nye ordning fra 2018, følger dermed reglerne om terminaltilskud, som gør receptpligtig medicin gratis for terminalt syge patienter.

Klik her hvis du vil læse om terminaltilskud til medicin på lægemiddelstyrelsens hjemmeside

Tilskud til medicinsk cannabis

Nu kan du få tilskud til medicinsk cannabis, udskrevet efter forsøgsordningen der trådte i kraft januar 2018. Tilskuddet lyder på 50 % med en øvre grænse på kr 10.000 om året.

For dig som patient betyder det halv pris. Desværre skal du selv lægge pengene ud i hele 2018, men du får dem tilbage i 2019. Af lovmæssige og tekniske årsager er det nemlig ikke muligt at indføre tilskuddet før 2019. Fra 2019 vil tilskuddet automatisk blive udløst, når du henter din medicinske cannabis på Apoteket, på samme måde som du kender det fra al anden medicin.

Klik her hvis du vil se nyheden på sundhedsministeriets hjemmeside.

Med en terminalerklæring får du selvfølgelig stadig al medicin gratis, også medicinsk cannabis.

Klik her hvis du vil læse om terminal tilskud til medicin på lægemiddelstyrelsens hjemmeside

På lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du blive klogere på medicinsk cannabis på recept. Her kan du b.la. læse: Medicinsk cannabis bruges i dag som en bred betegnelse, for alt lige fra tørrede cannabisblomster, cannabisolie, kapsler, tabletter, mundhulespray m.m. Fælles er dog, at produkterne indeholder enten dele af cannabisplanten, aktive stoffer fra planten eller syntetiske cannabinoider, og at produkterne bliver brugt til at lindre sygdom.

Klik her hvis du vil læse om medicinsk cannabis på lægemiddelstyrelsens hjemmeside

Til kamp for retten til opfølgende undersøgelser for alle

ICAK kæmper sammen med Tidslerne for at alle patienter har samme ret til opfølgende undersøgelser for status på en kæftsygdom. Det uanset om man vælger den konventionelle behandling eller ej.
I søndags var jeg så heldig at få BT til at bringe vores budskab. Jeg håber der vil blive fulgt op på sagen politisk.

klik her for at læse BT´s artikel på nettet

klik her for at læse artiklen fra BT´s avisudgave

ICAK på TV2 Østjylland

af centerleder Berit Wheler
Den 20. september 2017 havde ICAK fornøjelsen af at udfylde de første 10 minutter af TV2 Østjyllands nyhedsudsendelse. Her fortæller Keld hvorfor han i sin tid henvendte sig til ICAK, og du får en læges ord på, at det er vigtigt i moderne kræftbehandling selv at gøre en indsats som kræftramt.

Du kan finde udsendelsen ved at klikke her

Og artikel på TV2 Østjylland om samme kan du finde ved at klikke her