Skip to content

Omega-3

omega3

 

De fleste har hørt, at omega-3 fedtsyrer er gavnlige for hjertet, men det er endnu ikke så kendt, at de også spiller en rolle i forhold til kræft – at de kan forebygge og modvirke kræft.

Forvirringen om fedt er i det hele taget stor. I dag ved vi, at fedt af animalsk oprindelse (kød, mælkeprodukter) ikke er livsnødvendige for os,  men at vi derimod har brug for et vist mål af fedt fra planter og fisk.

Blandt de sidstnævnte (umættede fedtsyrer) finder vi omega-6 og omega-3 (se note). De kaldes essentielle fedtsyrer, fordi de er nødvendige for vores celler og produktionen af mange  vævshormoner. Vi har brug for dem , og vi skal have dem gennem kosten, da vores krop kan ikke selv danne disse umættede fedtsyrer.

Meget ofte får vi for lidt af omega-3 i forhold til andet fedt. Forholdet mellem indtaget af især omega-6 og omega-3 skal optimalt være 4-1. Men  typisk i vores del af verden  er det helt op til 25-1.

Årsagen – når vi taler kræft – er, at omega-3 hæmmer inflammatoriske tilstande i kroppen, mens omega-6 er involveret i disse betændelsestilstande på molekyleplan og derfor kan bidrage til, at der opstår kræft.

“Man ved, at omega-6 fedtsyrer kan være en medvirkende årsag til, at der opstår kræft. Gav man imidlertid forsøgsdyrene omega-3, fik man det modsatte resultat: stofferne forsinkede udviklingen af kræft i bryst, tyktarm, prostata, og bugspytkirtel og samtidig forbedrede de også effekten af kemoterapi”, skriver de to forfattere af bogen “Kost mod kræft”, Richard Béliveau og Denis Gingras. Begge er professorer i biokemi i Canada.

 

Spis mad – ikke olie i kapsler

Omega-3 fedtsyrer er fra naturens hånd meget ustabile og sarte. Derfor er det bedst at spise hele fødevarer istedet for kosttilskud (piller og kapsler) med omega-3.

Spiser man fede fisk som sild, sardiner, makrel, sild, atlantisk laks, regnbueørred et par gange om ugen, er det en nem made at få flere omega-3 fedtsyrer i kosten på.

“Men spis vildlaks frem for laks fra dambrug”, fremhæver de canadiske forskere. “Sidstnævnte får som regel foder, der istedet for alger indeholder mange omega-6 fedtsyrer. Det sænker indholdet af omega-3.”

OBS: læs også artiklen om laks fra opdræt under “Nyheder og cases”. Heraf fremgår, at opdrættede fisk ofte ofte får tørfoder med pesticider og andre kemikalier, som kan udgøre en kræftrisiko.

Så istedet kan man spise vildfisk, små fisk som makrel, sild, hornfisk, sardiner osv. eller økologisk opdrættede fisk.

Andre muligheder for omega-3 i kosten er: friske valnødder, valnøddeolie, hørfrøolie (bedst fra friskmalede hørfrø), rapsolie, sojabønner, tofu.

Konklusionen i “Kost mod kræft” er, at hvis man vil være bedre beskyttet mod at få kræft, skal man spise væsentligt større mængder af omega-3 fedtsyrer, samtidig med at man spiser færre omega-6 fedtsyrer.

Mere omega-3

Mere omega-3 og mindre omega-6 vil også beskytte mod hjerte-karsygdomme og en række andre tilstande, som er forbundet med inflammation i kroppen.

En god måde at spise mindre omega-6 på, at er bruge olivenolie eller rapsolie fremfor andre planteolier som fedtstof i madlavningen. Olivenolie og rapsolie indeholder omega-9 fedtsyrer, som ikke forstyrrer omega-3 indholdet på samme måde.

 

lr foods high in omega 3 and 6937-208753

Note:

Omega-3

Disse fedtsyrer findes i bl.a. fede fisk som sild, makrel, sardiner, laks (vildlaks), ørred  samt i hørfrø og hørfrøolie, valnødder og valnøddeolie, hampefrø, rapsolie og sojaolie. Endelig findes omega-3 fedstyrer i nogle bælgfrugter og i forskellige grønne grønsaager.

Omega-6

Man finder omega-6 fedtsyrer i  vegetabilske olier fra solsikker,  majs, jordnødder, hjulkrone og kæmpenatlys.

 

Kilder:

Kost mod kræft” af Richard Béliveau og Denis Gingras, People’s Press, 2010

“Hørfrø genoplader dine livsbatterier” i bogen “Mad mod kræft” af Anette Harbech Olesen, forlaget Sophia Helse, 2014

 

Live longer: Groundbreaking Research on Omega-3s” by Della Wilder, www.prohealth.com, February 7., 2014, reprint from Life Extension Magazine (www.LEF.org/magazine) October 2011.