Skip to content

Mobilstråling og hjernekræft

Pas på med at hænge i mobilen for længe. Det kan øge risikoen for tumorer i hjernen, hvis du bruger mobilen intensivt .Det har vist sig, at over 15 timers mobilsnak pr. måned hos intensive mobilbrugere giver to til tre gange højere risiko for at udvikle glioma og meningioma (kræfttyper i rygmarv og hjerne) sammenlignet med folk, som sjældent bruger mobilen. Det viser en nyere fransk undersøgelse, offentliggjort i British Journal Occupational and Environmental Medicine.

Undersøgelsen er den foreløbig seneste i forskning, der gennem 15 år har kigget på forbindelsen mellem mobilstråling og hjernekræft.
I 2011 tilkendegav the International Agency for Research on Cancer (IARC)
at de elektromagnetiske, radiofrekvente felter , som blev brugt af mobiltelefoner og anden  trådløs kommunikation, muligvis var kræftfremkaldende, skriver den engelske avis “The Guardian”i en artikel.

Imidlertid har forskerne været oppe imod flere udfordringer i forsøgene på at be- eller afkræfte teorien. Det er blandt andet meget svært at få et præcist billede af brugen af telefonen i hverdagen, medregnet skiftende teknologi og det at  få filtreret andre kræftrisici fra, såsom rygning m.m.
Den nævnte franske undersøgelse kiggede på 253 tilfælde af glioma og 194 tilfælde af meningioma i årene 2004-2006.
Disse patienter blev sammenlignet med en kontrolgruppe bestående af 892 raske personer, og man fandt her en øget risiko blandt de, der brugte mobiltelefonen intensivt fx på arbejde (salg og lign.).

Undersøgelsen viste også flere uoverensstemmelser med anden tidligere forskning, som har sandsynliggjort en sammenhæng mellem hyppig mobilbrug og hjernekræft. For eksempel opdagede man, at kræften opstod i den modsatte side af hjernen – snarere end på samme side – af der, hvor mobilen normalt blev brugt.
Forskerne på Universitet i Bordeaux erkender, at der behov for mere forskning, som tager hensyn til  ny mobilteknologi, som angiveligt udsender mindre stråling. Endvidere vil man gerne undersøge langtidseffekten.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO følger problematikken.

læs hele artiklen fra the Guardian på:
http://www.theguardian.com/society/2014/may/13/intensive-mobile-phone-users-higher-risk-brain-cancer-study

kilde iøvrigt:

Mobile phone use and brain tumours in the CERENAT case-control study”

Journal of Occupational and Environmental Medicine, 2014 Jul;71(7):514-22. doi: 10.1136/oemed-2013-101754. Epub 2014 May 9.
østrigske  læger (i Wien)  har udgivet denne plakat:

http://www.aekwien.at/media/Plakat_Handy.pdf

Vores egen sundhedsstyrelse skriver om stråling og kræft:

https://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed/straalebeskyttelse/fakta/helbredsrisici-ved-ioniserende-straaling

 

En beslægtet nyhed er , at det kan være forstyrrende og skadeligt for hjernefunktionerne at tjekke sin mobil hele tiden. Det viser ny forskning, omtalt i den britiske avis “The Independent” 17. august 2015.

http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/constantly-checking-your-mobile-phone-can-lead-to-cognitive-failures-10458210.html

 hef. august 2015