Skip to content

Naturligt cannabis på recept

Af centerleder Berit Wheler

Har du kræft, behøver du ikke længere begå kriminalitet for at få adgang til cannabis medicin. Alle læger har direkte adgang til at skrive recept på medicin udvundet fra naturlig cannabis. Medicinen bliver til, ved det man kalder magistrel fremstilling, og det giver alle læger direkte adgang til at udskrive recept.

Det gælder b.la. for dråber med naturligt THC, en af mange cannabinoider (indholdsstoffer) som bliver grundigt gennemforsket i disse år, for blandt andet at kunne slå kræftceller ihjel. Dog kan du ikke få recept på cannabisdråber med THC som en kur til at bekæmpe kræft. For selv om forskerne ikke er i tvivl om at visse cannabinoider dræber kræftceller, så er de lovende forskningsresultater kun udført på laboratorieplan og i dyreforsøg. Vi venter stadig på resultater, fra den forskning der flere steder er ved at blive udført på mennesker.

Det er derimod videnskabeligt bevist at medicinsk cannabis som f.eks. THC dråber kan give appetit og bruges mod kvalme og smerter, og med den baggrund kan udskrives som medicin til kræftpatienter. Hvis det viser sig på sigt at der skulle være en sidegevinst i at samme kan slå kræftceller ihjel, så kan vi jo kun være tilfredse.

Som centerleder beklager jeg meget at det først går op for os nu, at alle læger har direkte adgang til at skrive recept på cannabis medicin. Men jeg trøster mig at vi deler vores uvidenhed med de fleste danske læger. Der bliver nemlig ikke skrevet mange recepter på de produkter som Glostrup Apotek fremstiller magistrelt af naturligt cannabis.

Lægers uvidenhed

“Det tror jeg altså ikke passer, det ER desværre kun på syntetisk basis de fremstiller det. Det har du fået forkert fat i”, fortæller overlæge Paul Gram-Hansen, da jeg overbringer ham budskabet om at Glostrup Apotek producerer THC lægemidler fremstillet af naturligt cannabis.

Den 18. Maj optræder han i en artikel i Information  med overskriften: “Overlæge efterlyser bedre cannabis”

I artiklen fortæller overlægen, at han føler sig begrænset af kun at have adgang til Marinol kapsler med syntetisk THC. Et middel han har brugt til nogle af hans patienter mod kvalme og appetitløshed, som de får af kemo og strålebehandlinger de får mod leukæmi eller lymfekræft. Overlægen føler ikke sig overbevist af mit budskab om naturligt cannabismedicin, derfor aftaler vi at udsætte samtalen til senere samme dag, så jeg kan genresearche mine informationer.

Den naturlige vare

“JA, det ER ud fra naturligt cannabis vi producerer lægemidler med THC”, forklarer apoteker Kristian Østergaard tålmodigt, på trods af at jeg atter må forstyrre ham med et spørgsmål jeg allerede HAR fået svar på. For at sikre mig med både livrem og seler, ringer jeg også til Lægemiddelstyrelsen, og forhører mig om de ved der bliver fremstillet THC lægemidler fra naturlig cannabis på Glostrup Apotek.

Apoteker Kristian Østergaard fortæller, at de på hans apotek kan fremstille dråber, kapsler, stikpiller, mixtur eller salve med THC, -alt efter hvad lægen ønsker til patienten, og det samme gælder dosisforholdet, som med magistrelt fremstillet medicin bedre kan tilpasses den enkelte patient.

“Vi har dog ikke mange forespørgsler på produkterne. Det der mangler er at lægerne kender til den mulighed de har for at udskrive recept på f.eks. THC”.

Det interessante ved magistrelt fremstillet medicin er, at lægen skriver recept ud på et specifikt medikament i en specifik dosis, så det er tilegnet den enkelte patient.

“For eksempel fås THC dråberne som 0,88 mg pr dråbe og er altså lettere at dosere individuelt til forskel fra Marinol kapsler som hver indeholder 2,5 mg  syntetisk THC”, forklarer apoteker Kristian Østergaard. Marinol kapsler er fremstillet af et lægemiddelfirma og er et af to produkter som speciallæger kan udskrive efter særlig godkendelse fra lægemiddelstyrelsen.

Overlægen tilfreds med udsigt til naturligt cannabis medicin

Overlæge Paul Gram-Hansen fra Odense Universitetshospital er tilfreds med at det viser sig det er ham der var uvidende om at han havde adgang til præparater udvundet fra naturlig cannabis. Han har i flere tilfælde brugt de syntetiske Marinol kapsler til at bekæmpe kvalme, appetitløshed og vægttab, som er de bivirkninger til kemoterapi der komplicerer kræftbehandling, fordi de udmarver kræftpatienterne. Men han oplever at patienterne får ubehagelige bivirkninger af det syntetiske præparat.

Fra sine hollandske kolleger, som siden 2003 har haft adgang til at bruge THC udvundet fra naturligt cannabis, har han erfaret at patienterne ikke får samme ubehag. Derfor vil han udnytte, at det rent faktisk kan lade sig gøre at hjælpe f.eks. hans leukæmi og lymfekræft patienter med svær kvalme og vægttab med  f.eks. THC dråber magistrelt fremstillet fra Glostrup Apotek.

Recept på THC dråber

Som kræftpatient kan du altså få din egen læge til at udskrive for eksempel THC dråber mod kvalme, appetitløshed og smerter. For at udskrive THC skal mulighederne for at et andet lægemiddel virker være udtømt, og så skal der være evidens, altså videnskabeligt bevis for at stoffet virker. For eksempel er der ikke evidens for at sige at THC skulle bekæmpe kræft i et menneske.

Frank Bøgh Madsen fra Lægemiddelstyrelsen bekræfter at det er korrekt, at enhver læge kan udskrive recept på magistrelt fremstillede lægemidler med indhold af cannabis. Af andet magistrelt fremstillet medicin er der f.eks. kokain som regelmæssigt bruges under næseoperationer fordi det trækker blodkar sammen, eller opium dråber mod diarré.
Det er dog en smule kompliceret med udskrivning af magistrelt fremstillede lægemidler. Det er nemlig “op til en læge at tage ansvaret for ordinationen” ifølge Lægemiddelstyrelsens Notat fra december 2015 om medicinsk cannabis.  Det kræver altså af lægen at han sætter sig ind i det indhold der er i magistrelt fremstillede lægemidler, samt at beskrive f.eks. hvor mange gram per milliliter produktet skal indeholde, samt i hvilken udformning. Altså er det dråber, kapsler, stikpiller, mixtur eller salve, ud over at lægen som med alle andre lægemidler skal bestemme doseringen til den enkelte patient.

Apoteker er underlagt strenge krav til kvaliteten på deres magistrelle produktion og har styr på indholdet i den medicin der f.eks. er udvundet fra naturlig cannabis. Lægerne kan altså stole på indholdet og hjælpe deres patienter med at få et sikkert produkt, frem for det de henter på det illegale marked.

Terminale patienter med medicinbevilling kan få tilskud og lægen kan søge om enkelttilskud til patienten ved ordination af magistrelle lægemidler. Der er dog ingen garanti for, at man får tilskuddet. Det vil bl.a. afhænge af, om lægen kan vise evidens for indikationen, eller om anden behandling er afprøvet først.

I gamle dage havde alle apoteker i Danmark magistrel fremstilling af medicin. På lægestudiet fik medicinstuderende undervisning i samme, samt hvordan de fik adgang til at bruge midlerne til deres patienter. I dag er der kun 2 apoteker i Danmark der fremstiller medicin magistrelt, og der undervises ikke længere i det på lægestudiet.