Skip to content

Vitamin C hjælper i kræft-behandllingen

 

cvitamin 002Ny undersøgelse afmonterer vitaminets tvivlsomme rygte som virksomt i kræftbehandling. Det viser sig både at styrke kemo-behandlingen og mildne slemme bivirkninger

Af Monte Morin, videnskabsjournalist ved Los Angeles Times – oversat til dansk med journalistens og avisens tilladelse

Kan man pumpe C-vitamin svarende til omtrent 2000 appelsiner ind i en patients blod og derved booste effekten af kræftmedicin og mildne de hårde bivirkninger af kemoterapien?

I ny forskning, publiceret  i tidsskriftet ”Science Translationel Medicine” har videnskabsfolk opdaget, at store doser C-vitamin – indgivet intravenøst dvs. direkte i blodbanen – forøger den kræftdræbende virkning af kemoterapi i mus og dæmper giftige bivirkninger i mennesker.

Men selv om undersøgelsen synes at give løfte om ny effektiv metode til at behandle kræft, er det usandsynligt, at vitamin C – eller ascorbinsyre – kan inspirere til den livskraftige og dyre forskning, der er nødvendig for, at det kan blive en anerkendt kræftmedicin, siger eksperter.

På grund af en forhistorie med svækket tillid i forhold til sundhedspåstande gennem flere årtier såvel som det faktum, at medicinalindustrien ikke kan tage patent på et essentielt næringsstof, gør vitamin C til et af de mest usandsynlige stoffer i forhold til at tiltrække fondsmidler til kræftforskning.

Gammel fordom

”Siden 1970’erne har der været den fordom, at vitamin C i forhold til kræft- behandling er værdiløs og spild af tid”, siger dr. Jeanne Drisko, en af forskerne bag ovennævnte undersøgelse og direktør for Integreret Medicin på University of Kansas Medical Center. ”Den fordom er vi nu ved at komme over”.

Det postyr, der har været omkring C-vitamin, begyndte med kemikeren Linus Pauling, to gange tildelt Nobel Prisen, som fremsatte den teori, at store doser ascorbinsye kunne forhindre og behandle de fleste kræfttilfælde. Selvom Pauling’s brede påstande ikke blev understøttet af klinisk forskning, bliver store doser vitamin C stadig brugt som en alternativ behandling til kræfttilfælde for tusinder af patienter uden for den konventionelle medicin.

Drisko og hendes kolleger argumenterer nu for, at det er værd at revurdere C-vitamin og siger, at regeringen burde støtte yderligere forskning heri. Et af problemerne med tidligere undersøgelser, siger de, er, at ascorbinsyren blev indtaget gennem munden – ikke intravenøst.

”Når du sluger en pille eller spiser en appelsin, bliver vitamin C absorberet i en bestemt fart af maven og udskilt meget hurtigt af nyrerne”, siger dr. Drisko. ”Men når du giver det intravenøst, kommer du ud over dette. Niveauet i blodet kan blive meget højt”.

Forskerne undersøgte effekten af vitamin C på flere forskellige kræftceller i laboratoriet og i underlivs kræftceller på mus. Når høje koncentrationer af ascorbinsyre kom ind i rummet mellem cellerne, dannede disse brintoverilte.

Seniorforfatter på undersøgelsen, Qi Chen, assistant professor i farmakologi, toxikologi og terapi ved University of Kansas, siger, at brintoverilten arbejdede på kræftcellerne på flere måder: det ødelagde deres DNA, det stressede deres metabolisme og det hæmmede deres vækst.

Denne påvirkning øgede effekten af traditionel kræftbehandling som kemomedicinen carboplatin og paclitaxel, siger forskerne.

Overraskende gjorde brintoverilten ingen skade på de raske celler. Forskerne siger, at det er usikkert hvorfor, men de mener, det har noget at gøre med den ineffektive måde, kræftceller omdanner glukose til energi på sammenlignet med normale celler.

”Ascorbinsyre forårsager en energikrise for kræftcellerne”, siger Chen.

En tredjedel af forskningen involverede en mindre klinisk undersøgelse med 27 kræftpatienter, som fik C-vitamin sammen med kemomedicin, forudsat at de ikke havde nyreproblemer.

Mere energi, mindre kvalme

Et formål med denne undersøgelse var at finde ud af, om C-vitaminet gjorde patienterne syge – ikke om det var mere effektivt end standard behandlingen. Dette villei så fald kræve mange flere patienter.

Patienterne havde det ikke bare godt – de tolererede også kemoterapien bedre end de, der ikke fik C-vitamin, konkluderede forskerne. De havde mere energi og oplevede mindre kvalme.

”Det var overraskende”, siger Drisko. ”Det havde vi ikke regnet med at finde ud af”

Oveni C-vitaminets kontroversielle fortid, er det en antioxidant. Det er en af grundene til, at nogle læger ikke tror, det gavner. Disse læger er bange for, at antioxidanter vil udjævne eller dæmpe effekten af kræftmedicinen, fordi  medicinen ødelægger tumorceller gennem oxidation.  Men forskerne bag denne undersøgelse og andre eksperter understreger, at netop ved at give c-vitaminet intravenøst, er koncentrationen så høj, at det virker som en oxidant – det vil sige på en måde ligesom kemo-medicinen men uden at ødelægge de øvrige celler.

I en tilknyttet Focus artikel bemærker to eksperter fra New Zealand – som ikke selv var involveret i selve undersøgelsen – at  der er stærkt behov for en ny medicin kombination i kampen mod kræft, og at vitamin C tumor medicin ”cocktailen” synes lovende.

– Resultaterne ”viser på markant måde, at tiden er kommet til at teste ascorbinsyre kombinations terapi”, skriver kræftcelleforskerne Melanie McConnel fra University of Wellington og Patries Herst fra University of Otago.

En tredie ekspert, Dr. Robert Morgan fra det gynækologiske kræftprogram på City of Hope i Duarte, er enig i, at forskernes resultater berettiger til yderligere forskning. Problemet er, siger han, at der nu er flere hundrede andre anti-kræft agenter, som også burde give anledning til flere undersøgelser.

”Sagens kerne i enhver slags kræftforskning er: hvem skal betale for den?”, siger Morgan.” Medicinalindustrien finansierer forskning, fordi den ultimativt forventer at finde et middel, der er effektivt, hjælper patienter og giver profit til deres aktionærer. Dette  her er en type medicin, som hvis nogen investerede i den, ville de ikke forvente at kunne få deres investering tilbage. Det er sagens kerne.”

Mens Drisko siger, at hun håber, regeringen vil træde til med finansiering af mere omfattende undersøgelser, regner hun med, at organisationer som the National CancerInstitute vil forsøge at undgå at bevilge penge på grund af ascorbinsyren’s historie.

Ny viden

Hos NCI’s kontor for Komplementær og Alternativ medicin siger direktør, dr. Jeffrey White, at denne undersøgelse har bidraget meget til at præcisere mekanismerne i ascorbinsyrens påvirkning af kræftceller, og at yderligere forskning er påkrævet.

Han erkender dog, at nogle bevillingshavere vil se på emnet med en vis skepsis, men forhåbentlig alligevel fokusere på det videnskabelige….

”Der er visse ting, som har en særlig stigma – i hvert fald hos folk, der er involveret i medicin og kræftforskning”, siger White. ” Hvis en forsker skulle kommentere ud fra den diskussion, der har været om et emne, snarere end ud fra det videnskabelige indhold, kan man kun håbe, at processen arbejder sig gennem det….det er forskning som denne, som bør vise vej.

 

Kilder:

Vitamin C as cancer treatment? High doses boost chemotherapy in study”, + “Promising cancer therapy treatment: Vitamin C”

af Monte morin, LA Times, February 5, 2014

“ “High-dose parental ascorbate enchanced chemosensitivity of ovarian cancer and reduced toxicity of chemotherapy”, af Ma Y, Chapman J, Levine M, Polireddy k, Drisko J, Chen Q., Science Tranlational medicine, 2014, Feb 5;6 8222)

With comment :

“Cancer therapy:would vitamin C be a useful adjunct to chemotherapy?

(Nat.Rev Clin Oncol, 2014)

 

vinter2014/2015