Skip to content

Kost mod kræft

En guide til fødevarer der forebygger kræft

Kost mod kræft
Publisher: People's Press
Publication Year: 2007

En guide til fødevarer der forebygger kræft

About the Book

Mangler du inspiration og motivation til at ændre kost ? Så læs denne smukt illustrerede og stærkt informative bog om mad som medicin. Den handler først om fremmest om ernæring i forhold til kræft, men eftersom mange af de nævnte fødevarer er fyldt med antioxidanter, vil guiden  kunne hjælpe på ens helbred generelt.

Forfatterne er to canadiske kræftforskere og professorer i biokemi, Richard Béliveau og Denis Gingras,  som har villet præsentere aktuelle forskningsresultater i en samlet og let tilgængelig form. Det er lykkedes ganske glimrende. Selvom bogen er spækket med videnskabeligt stof, er det serveret i et klart og forståeligt  sprog og flankeret af gode, illustrerende tabeller, grafik og appetitlige fotos.

De to forskere skriver i forordet:

“Naturen bugner af fødevarer, der er rige på de såkaldte anti-kræft-molekyler. Molekyler, der er i stand til at bekæmpe sygdommen uden at det medfører skadelige bivirkninger.  Fødevarerne har evnen til at modvirke kræft på en måde, der i vid udstræking minder om syntetisk medicin. Den slags fødevarer kalder vi “nutraceuticals” for at fremhæve de positive egenskaber – “nutra” efter næring og “ceuticals” efter det engelske “pharmaceuticals”, som betyder lægemidler. Med andre ord: mad som medicin”.

Forskerne understreger, at det er bedre at spise en variation af fødevarer end at tage kosttilskud. “Man får mere ud af at spise rigtig mad end ved at tage kostskuld, da der er flere forskellige fytokemiske (kræfthæmmende plantestoffer) stoffer i den enkelte fødevare. En hvilken som helst fødevare er mere effektiv til at bekæmpe kræft, fordi alle molekylerne kan rette et fælles angreb mod kræften undervejs i dens udvikling. Den effekt kan man ikke opnå med kosttilskud, der kun indeholder et enkelte molekyle”, skriver de blandt andet.  Det er også værd at bemærke, at hvis man tager mange kosttilskud, kan det store kvantum af det samme molekyle i tilskuddet medføre, at optagelsen af andre sunde stoffer bliver mindre effektiv.

Som læser er det interessant at få  grundig viden om, hvorfor vi indimellem bliver bombarderet med gode råd om grønt og frugt , eller hvorfor alternative læger lægger så stor vægt på blandt andet kost  – her får du forklaringen.  “Hvis man mangler vitaminer, mineraler og anti-kræft-stoffer, fordi man ikke spiser tilstrækkeligt med frugt og grønt, så løser man ikke problemet med kosttilskud, men ved at omlægge kosten grundlæggende. Der er ikke – og vil ikke komme – nogen mirakelkur, der helt kan kompenserer for de skader, som en dårlig kost medfører. Man kan ikke spise hvad som helst og så løse problemet med en pille !”konkluderer de.

Det er en overbevisende bog, som dokumenterer kostens værdi som enten fremmende eller hæmmende på udvikling af kræft – hvis nogen skulle være i tvivl.

Forlaget udgav efterfølgede “God mad mod kræft”, af samme forfattere – en bog med opskrifter baseret på konklusionerne i ovennævnte bog.

Nogle år senere- i 2014 – har en dansk kostterapeut, Annette Harbech Olesen, udgivet en bog, der ligner meget i titlen: “Mad mod kræft”. Den ligger i konklusioner tæt op af “Kost mod kræft”, men går ikke så meget i detaljer med forskningen og resultaterne. Istedet handler den mere om enkeltstående fødevareremner eller enkeltstående kosttilskud. Foruden  en del gode opskrifter.

hef.