Skip to content

Ud af offer rollen

skejby projektDet er efterhånden velkendt, at det er en fordel for helbredelse og livskvalitet, hvis man tager hånd om sit eget liv og selv gør noget, frem for passivt at lade andre handle på vegne af en. Med andre ord: arbejder det man nu kan på at komme ud af offer rollen (hjælpeløshed, magtesløshed).
En nyere undersøgelse fra Århus er med til at fremhæve dette aspekt.
På afdeling Q på det store hospital Skejby – Århus Universitetshospital – har man gennem et år (2010-2011) forsøgt sig med et holistisk projekt i forhold til HIV-smittede. En kronisk sygdom, som ofte medfører nedtrykthed, depression, angst, stress m.m. hvilket igen nedsætter ens modstandskraft.
Kræft er ikke sammenligneligt med HIV – men det er dog en sygdom, som ofte betyder nedsat livs-duelighed for patienterne.
Budskabet i ovennævnte undersøgelse er, at man gennem et holistisk program, som i høj grad inddrager patienten selv, kan opnå et bedre psykisk helbred, mindre depression og bedre evne til at håndtere tilværelsen og dens udfordringer.
Afdeling Q, anført af professor og overlæge Lars Østergård, hyrede den canadiske Marc Drouin (Hawk of the Yellow Wind) – som er oplært i indianske skikke (nordamerikanske) og i mange år har arbejdet i Danmark som coach i lederudviklingsprogrammet “Pathfinder” til at forestå projektet som omfattende 30 patienter – 8 kvinder og 22 mænd.Gennem et år trænede patienterne i gruppen en ny måde at se verden på og aktivt forholde sig til deres liv og sygdom.

hawk15(Hawk/Marc Drouin)

 

 

 

 

se en video om projektet her

http://www.tv2oj.dk/arkiv/2015/05/02?video_id=57106

 

Hvis man vil vide mere om undersøgelsen, har teamet bag projektet publiseret en videnskabelig artikel i august 2014 udgaven af tidsskriftet “Journal of HIV for Clinical and Scientific Research”. Titlen er “The Impact of a Holistic Intervention on Self-Efficacy and Risk of Depression in HIV-Infected Individuals in Denmark”

 

OBS: Omtalen  af projektet (med link til video’en) her på ICAK’s  side sker med tilladelse fra afdeling Q, Århus universitetshospital, Skejby.

juli/august 2015